Valgprogram 2025-2029
Venstre - vi former Frederiksbergs fremtid
Venstre - det liberale kit på Frederiksberg
I takt med at København bygger nyere, højere, tættere og mere moderne, skærpes vores opmærksomhed på, at Frederiksberg skal bevare sin selvstændighed, sin egenart og sit særlige miljø.
Vores kommune havde i over hundrede år været borgerligt ledet med konservative borgmestre i spidsen. Men ved kommunalvalget i 2021 fik vi for første gang rødt flertal og en socialdemokratisk borgmester.
Venstre har i valgperioden vist sig som det liberale kit på Frederiksberg. Vi har samarbejdet til både højre og venstre i kommunalbestyrelsen og derved leveret mange gode resultater for borgerne.
Venstre ønsker, at Frederiksberg Kommune har serviceydelser og tilbud, som sikrer trygge rammer om et godt liv i vores lokalsamfund. Det skal ske i regi af en veldrevet kommune, hvor det til stadighed er et mål at holde udgifterne til administration nede, mens vi samtidig har velfærdsydelser af høj kvalitet.
Venstre vil reducere bureaukrati og overflødige arbejdsgange i det offentlige. Vi ønsker derfor en forenkling af kommunale regler og praksis i forvaltningen.
Venstre ønsker en sund økonomi i Frederiksberg Kommune og vores bestræbelser på at nedbringe skattetrykket betyder, at vi fortsat vil have fokus på udbud og konkurrence. Det skal bidrage til, at pengene bliver i borgernes lommer.
Kommunen skal være til for borgernes skyld - ikke omvendt.
Venstre sætter borgeren i centrum. Det frie valg er en del af Venstres DNA, og derfor arbejder vi for valgfrihed, så det enkelte menneske kan vælge en offentlig eller privat ydelse, når det handler om f.eks. daginstitution, skole, hjemmehjælp eller ældrebolig.
Kommunalvalget 2025 handler om, hvordan Frederiksberg skal udvikle sig, og hvordan der skal prioriteres. Og hvordan vi gør Frederiksberg endnu bedre.
I Venstre tror vi på fremtiden. Vi tror på nye løsninger, teknologier og nytænkning.
Venstre på Frederiksberg er det liberale kit, der sikrer samarbejdet partierne imellem. Vi læner os ikke tilbage - vi finder løsninger, for vi er borgerlige stemmer, der arbejder.
Venstre er med til at forme fremtiden.
Politisk status: Venstre leverer resultater
Mens Konservative har placeret sig selv på sidelinjen med korslagte arme, er Venstre borgerlige stemmer, der arbejder. Det har sikret vores mandater stor indflydelse. Samarbejdet hen over den kommunalpolitiske midte må dog aldrig blive et røgslør, der udvisker de politiske forskelle mellem partierne.
Med rødt flertal er Socialdemokratiet og den socialdemokratiske borgmester presset af den yderste venstrefløj med krav om en by uden biler, indskrænkning af det frie valg, færre krav i folkeskolen og et stop for nybyggeri.
Samtidig ser vi, at Konservative ikke tager ansvar og flere gange har valgt at stå uden for Frederiksbergs budget.
Venstre er en modvægt: Vi tror på en by i udvikling. En livlig by. Der skal være plads til nybyggeri og visioner, boligmassen skal være blandet, og der skal også være billige boliger. Vi ønsker ejer-, andels-ungdoms-, ældre- og lejeboliger. Der skal også være plads til, at borgerne kan have bil, så alle kan få familieliv og arbejdsliv til at hænge bedst muligt sammen.
Og i modsætning til de røde partier værner vi om borgernes ret til det fri valg.
Venstres liberale fundament har i perioden været afgørende for, at vi bredt set har leveret en lang række resultater. De konkrete resultater fremgår af bilaget til valgprogrammet.
Børn og pasning:
Giv børnene en god start på livet
Pasningsgarantien er central for Venstre, som en del af en moderne familiepolitik. Garanti for pasning giver familierne tryghed og fjerner en stor stressfaktor i de unge familier. For Venstre handler pasningsgaranti også om samfunds- og generationskontrakten, hvor trygge og nære pasningstilbud understøtter tilgangen til arbejdsmarkedet og kvindernes ligestilling. Det ligger i tråd med Venstres familiepolitik.
Venstre er tilhænger af en bred vifte af tilbud - herunder private daginstitutioner - da disse skaber en sund konkurrence til de kommunale institutioner. Venstre støtter ligeledes skovbørnehaver, så byens børn får mulighed for at komme ud i naturen, ligesom en god dagpleje skal kunne vælges.
Vi ønsker sund og økologisk mad i byens dagtilbud, hvor de røde partier gjorde kommunens politik om 75% økologisk mad i daginstitutioner langt mindre ambitiøs ved at nedsætte procentsatsen til 40. Det var helt forkert, og Venstre har sørget for, at andelen af økologi igen er steget.
På samme måde fik Venstre tilbagerullet en fjollet beslutning om, at familierne selv skulle medbringe bleer til deres barn i dagtilbud. Den slags kan vi ikke støtte.
Generelt ønsker Venstre:
- At kommunen - som led i velkomsten - aktivt informerer alle forældre om det frie valg af pasningsmuligheder
- At forældre gennem bestyrelser får mulighed for indflydelse og for at tage ansvar
- At vi bevarer pasningsgarantien• At vi bevarer daglejen som et fortsat stærkt pasningstilbud.
Børn og skolegang - målsætning:
Leg og læring med krav og konsekvens
I Venstre tror vi ikke på den sorte skole, men vi tror på, at tydelig kommunikation, tydelige forventninger og konsekvens hjælper børnene i hverdagen.
Vi henviser til de mange gode konklusioner i Trivselskommissionen rapport fra februar 2025. Heri omtales også betydningen af forældreansvar.
- Forældrene skal respektere skolen og lærerne - dette skal italesættes klart
- Dårlig adfærd – herunder uro i klassen – skal have konsekvenser for eleven. Sanktioner skal diskuteres i skolebestyrelserne.
- Mere og mere forskning viser, at mobil-skærme er skadelige for børnenes sociale liv og udvikling. Vi ønsker derfor et forbud mod brug af egne mobiler i hele skoletiden på alle klassetrin. Venstre henviser til Frederiksbergmodellen ”Mere fysisk fællesskab – mindre skærmbrug”, som kan tilsendes
- Brug af pc i undervisningen skal kun foregå, når det anses for relevant og særligt gavnligt
- Venstre ønsker karakterer fra og med 5. klasse. I dag sker det først fra 8. klasse. Standpunkter er både et evaluerende redskab for skolen og en hjælp og motivation for eleven.
Venstre er fortaler for profilskoler, hvor eleverne fra 7. klasse kan vælge en skole med en særlig profil. Her skal forældre og børn via det frie skolevalg kunne vælge en skole, som f.eks. lægger vægt på bevægelse, science-linjer, musik, teknologi eller andet.
Venstre ønsker fortsat skoler på Frederiksberg, hvor forældrene inddrages, og hvor forvaltningen prioriterer en god og konstruktiv dialog med skoleledelser og -bestyrelser. Vi værner om den enkelte skoles selvbestemmelse, da vi ikke ønsker detailregulering fra rådhuset.
Vi vil sikre de bedst mulige vilkår for lærernes engagement og lyst til at afprøve noget nyt i undervisningen i forhold til undervisningsmetoder og til at tage nye initiativer til projekter på den enkelte skole.
Når det gælder målsætninger for den samlede folkeskole på Frederiksberg, ønsker Venstre:
- At vores skoler er åbne over for nye fag og uddannelsesforløb
- At skolerne på Frederiksberg skal have fokus på klima og miljø i undervisningen
- At Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) sikrer en lige vægtning i informationen om alle ungdomsuddannelserne, og at der lyttes til den enkeltes behov
- At vores skoler får en international dimension med globalt udsyn – det skal f.eks. være muligt at indhente støtte fra fonde og EU til udveksling med skoler i andre lande samt projekter om forståelse for andre lande og kulturer
- At specialområdet prioriteres højt, så udfordrede elever får særlig hjælp. Børn med ordblindhed skal møde lærere, der er særligt uddannede, og som har overblik over de bedste teknologier og hjælpemidler
- At elever, der har gavn af yderligere faglig udfordring, sikres relevante tilbud allerede fra 4. klasse. Det kan være i form af særlige forløb sammen med andre elever med særlige forudsætninger på tværs af kommunens skoler
- At nul-tolerance over for mobning italesættes og følges op
- At vi løbende afsætter flere penge til renovering. Gode rammer på skolerne er afgørende for god indlæring, trivsel og miljø
-At skolepraktikken tages seriøst med reelle opgaver på rigtige arbejdspladser. Ansøgningsprocessen er vigtig, og praktikken skal beskrives og evalueres af eleven.
Frederiksberg har et rigt og engageret erhvervsliv, og både skoler og erhvervsliv kan få noget ud af et større samarbejde. F.eks. gennem ikke-skemasat undervisning, hvor skolerne arbejder sammen med forskellige dele af samfundet, herunder virksomheder og erhvervsledere. Som et eksempel kan skolepraktikken med fordel afvikles i et tættere samarbejde med de lokale virksomheder.
Det vil allerede i skoletiden give eleverne et stærkt udgangspunkt for deres fremtidige uddannelse og beskæftigelse, så eleverne får en fornemmelse af, hvad skolen kan føre til.
Foreningslivet - målsætning
Frederiksberg har et væld af foreninger båret af ildsjæle og frivillige kræfter. Aktivitet i foreningerne handler langtfra kun om adspredelse: Forskning viser, at foreningslivet fremmer sundheden, styrker den mentale trivsel og kan hjælpe ensomme videre i et fællesskab.
Venstre har foreslået konceptet ”Foreningernes dag”, hvor alle foreninger får mulighed for at præsentere sig over for borgerne.
Forvaltning og politikere skal blive bedre til at lytte til foreningerne, der har fingeren på pulsen omkring ønsker, behov og faciliteter.
En vigtig del af børn og unges læring og udvikling er de aktiviteter, som de kan engagere sig i uden for skoletid. Det sociale samvær via sport og andre foreningsaktiviteter skal understøttes, så børn og unge er sammen in real life og ikke kun bag en skærm.
Venstre vil arbejde for, at vi opgraderer idrætsfaciliteterne på Frederiksberg med nye boldbaner og haller. Her skal vi bl.a. udnytte muligheden for at skabe nye rammer i Hospitalshaven til sport og kulturelt samvær. Samtidig skal vi prioritere vedligehold af eksisterende faciliteter.
Gode rammer er også med til at motivere de frivillige kræfter. De åbne rammer skal styrkes gennem flere udendørs idrætsfaciliteter. Venstre har fået gennemført både en danseplads og en skaterbane. En god dialog med borgerne kan bane vej for meget mere.
Sundhed - målsætning
Sundhed for alle gennem hele livet
Den kommunale sundhedspleje skal tidligt rådgive om børns trivsel. Målet er at gribe udsatte familier i tide, så de får redskaber til selvhjælp.
På Frederiksberg skal vi være gode til at fremme en sund livsstil, forebygge sygdomme og tilbyde mulighed for behandling tæt på den enkelte borger. Venstre støtter, at ”Bevæg dig for livet” fortsætter.
Gennem mange år havde Frederiksberg en skadestue. Antallet og beliggenheden af skadestuer besluttes af Regionen. Da kommunen har rundet 105.000 indbyggere, mener vi, at der er grundlag for oprettelsen af en akutklinik, som kan varetage hurtig udredning samt afhjælpe småskader.
På sundhedsområdet vil Venstre konkret arbejde for følgende:
- At kommunens rehabilitering opgraderes med de nyeste teknologiske hjælpemidler
- At kommunens rehabilitering hjælpes til yderligere at styrke den faglig opkvalificering og opgradering af specialeområder på de enkelte afdelinger
- At daginstitutioner og skoler i kommunen har fokus på sund kost og motion
- At der etableres endnu et hospice på Frederiksberg
- At Frederiksberg Kommune er proaktiv i forhold til tilbud og omsorg for borgere med handicap eller psykiske udfordringer. Løsningerne skal tage udgangspunkt i det enkelte menneske
- At vi med målrettede indsatser hjælper særlige grupper i vores lokalområde: alkoholikere, narkomaner og hjemløse.
Aktive ældre - målsætning
Flere aktører i samspil
Vi skal styrke ældre medborgeres adgang til fysisk aktivitet og socialt samvær ved at koble borgere og foreninger. Vi skal sætte fokus på ensomhed, som især plager mænd, der oplever at blive alene
Venstre har foreslået, at flere aktører spiller sammen – f.eks kirken, kommunen, Ældre Sagen og foreningslivet. I dette krydsfelt kan der arrangeres fællesspisning, udflugter, sociale og kulturelle arrangementer.
På samme måde kan kommunen sætte fokus på de ældre som en ressource, der kan indgå i støttefunktioner i forhold til andre borgere.
Ældre og omsorg - målsætning
Et trygt seniorliv på Frederiksberg
Frederiksberg skal være et sted med trygge rammer for en god seniortilværelse. Venstre støtter opførelsen af ældreboliger og fremmer gerne projekter, hvor fællesarealer understøtter socialt samvær. Dette vil bl.a. forebygge ensomhed.
Venstre ønsker, at Frederiksberg sikrer de generationer, der får behov for pleje, den bedst mulige omsorg. Også her kan et aktivt foreningsliv eller besøgsordninger spille positivt ind for medborgere, der i en høj alder bor i eget hjem eller på plejehjem – hvad enten det er kommunale eller selvejende institutioner.
Venstre ønsker at give de ældre størst mulig indflydelse på deres egen livssituation – bl.a. gennem frit valg af plejeordning og hjemmehjælp samt rengøring og hjælp til indkøb.
En velfungerende hjemmehjælp er afgørende for de ældre, som bor i eget hjem, men som ikke alene kan klare personlig pleje, rengøring og praktiske gøremål.
Venstre ønsker, at hjemmeplejen på Frederiksberg skal have et højt niveau. Som et alternativ skal den enkelte borger kunne vælge en privat leverandør af sundhedsydelser.
Venstre ønsker, at borgeren er informeret om alternative plejemuligheder, og at borgeren har en oplevelse af, at tid ikke er et problem. Der skal være tid nok.
På ældre- og omsorgsområdet vil Venstre konkret:
- Støtte muligheden for en bolig, efter den ældres eget ønske
- Styrke ledelsesopgaven på plejehjemmene
- Sikre sund og velsmagende mad på plejehjemmene, hvor beboerne kan få opfyldt særlige ønsker i forhold til specifikke fødevarer
- Underernæring er et overset problem blandt ældre – her skal der udvises rettidig omhu
- Tilstræbe kontinuitet i hjemmeplejen
- Sikre, at hjemmehjælpsmodtagere mindst en gang årligt informeres på skrift om de private alternativer
- Skabe en ordning med spisebilletter til de lokale restauranter, hvor kommunen dækker en vis andel
- Hjælpemidler skal bevilges hurtigt og ubureaukratisk
- Frit valg inden for alle ordninger.
Bæredygtighed og grøn omstilling - målsætning
Gode vaner, miljø og klima
Ambitionen er, at Frederiksberg skal være CO2-neutral i 2030. Det kræver, at vi på mange forskellige områder prioriterer den grønne omstilling.
Frederiksberg Kommune er en stor organisation med mange institutioner og bygninger. Kommunen bør i størst muligt omfang basere sit forbrug på bæredygtig energi.
Ved både nybyggeri og renovering af kommunale bygninger skal kommunen energioptimere med isolering, el-besparelser og reduktion af varmeforbruget.
CO2-aftrykket på byggeri og renovering i Hospitalshaven skal minimeres så meget som muligt. Det kan ske ved genbrug af byggematerialer og anvendelse af nye materialer med forventet lang holdbarhed.
Frederiksberg kan ikke huse en solcellepark, men kommunen skal igangsætte en proces, hvor mulighederne for solcelleanlæg på tagene skal afdækkes.
Et tæt befolket område som Frederiksberg er velegnet til afprøvning af nye teknologier. Vi skal derfor byde os til som testområde over for f.eks. transportindustrien, der vil afprøve førerløse biler og busser.
Alle køretøjer i kommunalt regi skal være eldrevne. Det samme gælder busserne.
På bæredygtigheds- og byudviklingsområdet vil Venstre konkret:
- Gøre det attraktivt for borgerne at købe elbil - blandt andet ved at opsætte flere ladestandere
- Sætte øget fokus på biodiversitet og vild natur. Flere blomster og varieret beplantning vil tiltrække bier, insekter og fugleliv.
-Tilføre Frederiksberg mest mulig bynatur og biodiversitet, eksempelvis i vejkryds og midterrabatter.
- Skabe en aktiv indsats for flere og flere forskellige fugle i byen ved hjælp af en stor og varieret opsætning af redekasser.
- Gøre miljøet i Hospitalshaven til omdrejningspunkt i arbejdet for flere fuglearter
- Værne om byens åndehuller, så legepladser og grønne områder vedligeholdes optimalt og indbyder til leg, afslapning og socialt samvær.
Trafik, parkering og plads til borgerne - målsætning
Metro, Bispeengbuen, cykler og biler
- nærhed til offentlig transport
Vi vil støtte en ny linje fra København S med stationer langs Fasanvejene med stop ved Zoo, Fasanvej Station, Hospitalshaven, Borups Allé og videre til Bispebjerg Hospital.
Med mere metro giver vi bilisterne et attraktivt alternativ til bilkøer og trængsel, og metroen vil bidrage til den grønne dagsorden.
Venstre ønsker, at Bispeengbuen skal erstattes af en ny og miljøvenlig trafikløsning, hvor trafikken føres under jorden i en tunnel. Det vil give plads til både grønne områder og bebyggelse oven på tunnellen og en åbning af Ladegårds Å, der i dag løber i et rør under jorden.
Desuden er det væsentligt at finde en model, så de aktiviteter, der i dag er under Buen i kraft af projektet “Urban 13”, kan bevares.
For Venstre er det afgørende, at vi har tilstrækkeligt med p-pladser på Frederiksberg, da det både har betydning for borgerne og handelslivet. Vi mener derfor, at der løbende skal etableres flere p-pladser i gadeplan, hvoraf en del reserveres til elbiler.
Hastigheden skal være lav (40 km/t) ved skoler og på små veje. De røde partier vil sætte hastigheden ned til 20-30 km/t i hele byen. Det vil sætte trafikken helt i stå, og det vil Venstre bekæmpe.
På trafik- og miljøområdet vil Venstre konkret:
- Sikre velvedligeholdte cykelstier, fortove og veje
- Etablere flere cykelstier
- Etablere mere cykelparkering ved trafikknudepunkter og uddannelsessteder. Flere steder hersker kaos grundet mangel på stativer
- Sikre, at alle borgerne på Frederiksberg har let adgang til offentlig transport
- Tilpasse frekvensen af Frederiksberg-busser til antallet af passagerer. Desuden skal det sikres, at særlige transportmidler til ældre skal være handicapvenlige
- At kommunen som et alternativ tester brug af telebusser eller flextrafik
- Genindføre gratis to-timers parkering, som er helt afgørende for kundegrundlaget for mindre erhvervsdrivende
- Sikre, at der højst er 125 meter til nærmeste ladestander – undtaget i villaområder, hvor der højst må være 250 meter.
Nytænkning - målsætning
Liv i borgernes by
Frederiksberg er en del af det pulserende liv i hovedstaden. Venstre kæmper til stadighed for, at regler og rammer giver gode muligheder for aktivitet og udeliv. Her kan det bl.a. nævnes, at skøjtebanen på Frederiksberg Runddel altid har været en blå hjertesag, og at Venstre nu har sikret permanent vinter-etablering af skøjtebanen på Frederiksberg Runddel i en ny og miljøoptimeret udgave.
Kommunen skal være mere åben over for at godkende events i det åbne rum, og det skal være nemmere at opnå tilladelse til udeservering. Restauranter og cafeer skal ikke opkræves et kommunalt gebyr for at have udeservering.
Frederiksberg Have kan danne rammen om flere kulturelle tiltag. Det er dog også vores ambition, at der skal være en bedre balance i fordelingen af kulturelle begivenheder, så hele byen tages i brug, så det ikke altid er de samme strøg, der skal lukkes af eller anvendes til store events.
Venstre værner om teatre og spillesteder med varierede tilbud til glæde for alle.
Nytænkning - målsætning
Tryghed og plads til alle
Venstre tror på, at en tryg barndom og flere i beskæftigelse er vejen til en velfungerende tilværelse for alle. Vi ønsker at fortsætte ad det spor i forhold til større tryghed og færre problemer med kriminalitet.
Når det gælder tryghed, vil Venstre konkret:
- Styrke SSP-samarbejdet (Skole-Sociale myndigheder-Politi) i forhold til at dæmme op for unge, der er på vej i en gal retning
- Styrke samarbejdet med politiet
- Fortsætte og udvikle det boligsociale samarbejde, så der gennem frivillighed, fællesskaber og integration skabes basis for et godt familie- og fritidsliv, trivsel og læring i de udsatte områder
- Fortsætte udviklingen af vores initiativ omkring city-assistenterne, der bidrager som en tryghedsskabende faktor på deres ruter gennem byen
- Udforme byens rum, så kriminalitet ikke kan foregå i det skjulte.
Byens æstetik - målsætning
Venstre som byens arkitektoniske vagthund
Smagsdommeri er en svær balanceakt, men Venstre ønsker øget fokus på arkitektur og æstetik i byen. Der skal bygges, så byggerierne komplimenterer byen.
Venstre ønsker en kritisk tilgang og gennemgang, når der bygges nyt. Ved renoveringer skal det originale udtryk så vidt muligt bevares. Og materialevalget skal være både fysisk og æstetisk holdbart i årtier frem.
En ny bygning skal ikke blot vurderes som et enkeltprojekt, men ses i den bymæssige sammenhæng, hvori den skal indgå. Dette skal også være en målsætning ved udviklingen af Hospitalshaven.
Vi mener, at kommunen bør se positivt på at støtte facaderenoveringer – eventuelt med støtte fra private og/eller statslige puljer.
Vi ønsker, at gavlmalerier udføres på egnede gavle til glæde for det kunstneriske og livlige udtryk i byen.
Når det gælder byudvikling, vil Venstre arbejde for følgende:
-Bedre mulighed for at etablere altaner og tagterrasser - hvilket dog altid skal ske under hensyntagen til æstetikken og indbliksgener
- Flere træer og grønne tage, som kan bidrage til renere luft og dermed bedre sundhed.
- Flere grønne gårdmiljøer (baggårde) på Frederiksberg
(Se også afsnittet om klima og biodiversitet.)
Boligpolitik - målsætning
Venstre ønsker ikke, at Frederiksberg skal udvikle sig til en rigmands-ghetto. Vi ønsker en by med blandede boligformer, og dermed plads til borgere med forskellige økonomiske forudsætninger.
Tal viser imidlertid, at op mod 70 procent af danskerne ønsker at bo i ejerbolig. Det vil Venstre gerne imødekomme, og vi oplever, at ejer-adfærd positivt resulterer i boligmiljøer, hvor der bliver passet bedre på tingene. Dette er med til at øge trygheden.
Når det gælder boligpolitik, vil Venstre arbejde for følgende:
- En overvægt af ejerboliger, når der bygges nyt. Det gælder også i Hospitalshaven
- Ungdomsboliger skal prioriteres højt – først og fremmest kollegier, men også små lejligheder
- Flere og flere danskere bor alene. Vi skal derfor imødekomme ønsker om micro living, der er kendetegnet ved boliger med færre kvadratmeter. Disse kan evt. også skabes med fælles faciliteter som fx fælles vaskeri, fælles opholdsrum, gæstelejligheder mv.
- Venstre vil indføre nye anlæg til street-idræt med nye anlæg til street-basket, parkour, gadefodbold og nye løbestier.
Hospitalshaven - målsætning
Venstre har fra starten taget teten, når det har gjaldt opkøb og udvikling af Hospitalshaven.
Frederiksberg Hospital emmer af mere end hundrede års historie med smukke bygninger, skønne haver, gamle træer og charmerende kroge.
Som beskrevet i forrige afsnit vil Venstre være den arkitektoniske vagthund, som sikrer, at udviklingen af den nye bydel sker med respekt for stedets sjæl.
Et stort borgermøde i Kedelhallen i 2023 viste tydeligt, at borgerne ønsker et område med ”liv og ro”. Dette vil Venstre imødekomme.
Venstre ser det som et mål, at der skabes en åben bydel, hvor også dagtimerne er præget af liv og aktivitet. Det kan ske med en palet af blandede boformer, liberale erhverv, cafeer og restauranter, et fælleshus med kulturtilbud (i stil med det vellykkede Absalon på Vesterbro) og en sundhedsklynge med diverse klinikker. Alt sammen i grønne omgivelser.
Frederiksberg mangler faciliteter til motion og idræt. Det vidner de lange ventelister om. Vi skal benytte denne enestående mulighed til at bygge en (mini)hal med baner til de mindre pladskrævende sportsaktiviteter som f.eks. badminton, volleyball, bordtennis mv.
En sådan hal vil i sig selv skabe gående trafik og dermed liv i bydelen.Ved udbygningen af en metrolinje fra København S, vil Venstre arbejde for en metrostation i Hospitalshaven, der menes at skulle huse 5-6.000 beboere.
Venstre støtter, at der kommer almene boliger i Hospitalshaven, og derudover ønsker vi, at 25 procent af boligerne bliver private ejerboliger.
Erhvervsliv og arbejdsmarked - målsætning
Plads til både visioner og vinduespudsere
Det begynder med en erhvervsvenlig forvaltning. Venstre vil arbejde for færre lokale regler og bureaukrati, og der skal være én indgang til kommunen, hvis man ønsker at etablere ny virksomhed på Frederiksberg.
Vores by skal være kendt som et sted, der gør det nemt at være iværksætter. Private investorer har købt postgrunden på Finsensvej med planen om at bygge et iværksætterhus. Venstre vil genoptage dialogen og presse på for at realisere projektet. Men også en del af den nye Hospitalshaven kan fremadrettet rumme nye virksomheder.
I iværksætterhuset kan kommunen bidrage med konsulenter - f.eks. folk fra SKAT, revision og Teknik & Miljøforvaltningen, der eventuelt kan rådgive ved en ugentlig træffetid. Brug af klippekort kan være aktuelt i forhold til iværksætternes brug af markedsføring, it, bogholderi osv.
I huset kan kommunen facilitere at bringe folk fra f.eks. CBS, IT-Universitetet og Symbion Frederiksberg sammen og på den måde skabe et miljø der er tiltrækkende og inspirerende for iværksættere af finansteknologier, kommunikationsteknologier mv.
Samtidig skal Frederiksberg igen indføre gratis to-timers parkering, som er helt afgørende for kundegrundlaget for mindre erhvervsdrivende.
For Venstre er kulturlivet af største betydning. Kulturen er en vækstgenerator for hoteller, butikker, restauranter og dermed andre erhvervsdrivende.
Kommunen kan støtte handelslivet ved at sørge for forskønnelse (blomsterkummer, bænke mv.), brugervenlig skiltning og hurtig sagsbehandling, når butikkerne skal have noget godkendt.
Venstre vil arbejde for, at virksomheder, handlende og erhvervsdrivende på Frederiksberg bliver inddraget mest muligt i kommunens virke på erhvervsområdet. Erhvervslivet skal høres og involveres mest muligt, når nye tiltag for virksomhederne er på vej – det skal blandt andet ske via dialogmøder og netværksarrangementer.
På erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet vil Venstre konkret:
- At Frederiksberg Kommunes særlige skat på erhvervsejendomme (den såkaldte dækningsafgift) bliver afskaffet. Den er gennem årene nedsat med Venstres støtte, og Frederiksberg skal – ligesom de fleste andre kommuner har gjort det – afskaffe den helt
- Støtte restauratørerne fortsat i forhold til gratis udeservering og flere torvedage for de butikshandlende
- At der ikke skal være afgifter på udeservering, fortovsudstillinger, stilladser, filmoptagelser og reklameskilte
- En opgradering af relationen til Wonderful Copenhagen, der har ansvaret for turismen i den samlede hovedstad med opmærksomhed på, at turismen er stigende.
- At vi skal være bedre til at samarbejde med erhvervslivet og skabe job til dem, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Her må vi gerne være opfindsomme og nedbryde faggrænser
- En større indsats for at få borgere på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse. Det er afgørende
- At Frederiksberg Kommune bør gå foran med nye modeller for at trække på det enkelte menneskes forudsætninger og erfaring, da der er behov for flere på arbejdsmarkedet. Uanset alder og baggrund
- At Frederiksberg er attraktiv for enhver form for arbejdskraft, der gerne vil bosætte sig i kommunen. Man skal føle sig hjemme på Frederiksberg. Vi skal yde vores indsats til, at det bliver lettere for virksomheder, universiteter med videre at tiltrække udenlandske medarbejdere og deres familier.